donderdag 15 augustus 2024

'Zelenski wist van opblazen gaspijp Nord Stream'

President Volodimir Zelenski
 wist van het plan om de Nord Stream-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland op te blazen en ging daar aanvankelijk ook mee akkoord, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal in een uitgebreide reconstructie. De Nederlandse inlichtingendienst MIVD hoorde van het plan en bracht de Amerikaanse CIA ervan op de hoogte, bleek vorig jaar zomer uit onderzoek van de NOS, Nieuwsuur en Duitse media. 

De CIA vroeg Zelenski de stekker eruit te trekken, waarna de Oekraïense president de operatie verbood. Maar de Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni zou dat bevel hebben genegeerd en zette het plan toch door, schrijft The Wall Street Journal, die dit heeft gehoord van een officier die meedeed aan de sabotageactie en van drie anderen die op de hoogte waren van de operatie. 

Zaloezjny werd in februari van dit jaar door Zelenski uit zijn functie ontheven als bevelhebber van de strijdkrachten, met als motivering dat hij de Oekraïense oorlogsinspanning nieuw leven wilde inblazen. Inmiddels is Zaloezjni ambassadeur in Londen. Tegen The Wall Street Journal zegt hij dat hij niets van de hele operatie weet en dat elke suggestie van het tegendeel een 'simpele provocatie' is.

Ook een adviseur van president Zelenski heeft naar aanleiding van de berichtgeving herhaald dat Oekraïne niets met de sabotageactie te maken heeft gehad. Hij wijst opnieuw naar Rusland als dader, met het argument dat Oekraïne niet de middelen had voor een dergelijke operatie. 

Duitsland maakte gisteren bekend dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Oekraïner Volodimir Z. (!) die in Polen zou wonen, maar nu voortvluchtig is. De duikinstructeur zou leiding hebben gegeven dat de Nord Stream-gaspijpleiding op 100 meter diepte onschadelijk maakte. 

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: