Het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk betekent in meerdere opzichten een doorbraak, aldus Andreas Umland, als analist verbonden aan het Zweedse Instituut voor Internationale Betrekkingen. De nieuwe Oekraïne kan er voor zorgen dat Rusland de prioriteit weer gaat leggen bij het beschermen van het eigen grondgebied. Als er al 'duiven' tussen de 'haviken' rond de Russische president Vladimir Poetin zijn, dan zullen die in toenemende mate druk uitoefenen om te stoppen met de oorlog in Oekraïne.
Umland heeft het in zijn artikel in Foreign Policy ook over 'de mythe' van de zogenoemde 'rode lijnen' van het Kremlin. In Washington, Berlijn en in de media was daarover in de afgelopen 2,5 jaar volop discussie. Het overschrijden ervan zou een Derde Wereldoorlog of een kernoorlog met Rusland kunnen uitlokken.
Het door Oekraïne inzetten van Westerse wapens op Russisch grondgebied zou zo'n rode lijn zijn, maar daar is in de afgelopen dagen niets van gebleken. Het Kremlin doet het zelfs af als een 'terroristische actie' waartegen niet het leger, maar de staatsveiligheidsdienst FSB moet optreden.
Oekraïne heeft volgens Umland laten zien dat het in staat is om onverwacht en plotseling een doorbraak te forceren, iets waar Rusland sinds het begin van de invasie in Oekraïne niet toe in staat is gebleven. Hij veronderstelt dat de Oekraïense strategie is om niet alleen de militaire situatie te veranderen, maar ook het uitgangspunt voor onderhandelingen. Van 'land in ruil voor vrede' naar 'land voor land'.
Deze situatie brengt Poetin in een lastige positie. De controle verliezen over Russisch grondgebied betekent aanzienlijk gezichtsverlies voor het Kremlin. Daar komt bij dat de bezette gebieden van Oekraïne door Rusland zijn aangemerkt als Russisch grondgebied dat hij verplicht is om te beschermen.
Bron: Foreign Policy
Geen opmerkingen:
Een reactie posten