zondag 18 augustus 2024

Slim Oekraïne verslaat Russische overmacht

Door slim aan te vallen weet het Oekraïense leger de Russische overmacht in mankracht en wapens te compenseren, aldus het Institute for the Study of War (ISW). In de eerste helft van dit jaar wisten de Russische troepen 1.175 vierkante meter Oekraïens grondgebied te veroveren, terwijl Oekraïne in slechts zes dagen 800 vierkante kilometer in de provincie Koersk wist te pakken. Inmiddels zijn Oekraïense troepen tot 28 kilometer diep Russisch grondgebied binnen te dringen.

Militaire experts menen evenwel dat het succes van de Oekraïense troepen in Koersk niet moet worden afgemeten aan de omvang van het veroverde gebied. Toch kan dit beter uitpakken dan een patstelling. 
Toen het offensief in Koersk op 6 augustus werd ingezet, stonden de Oekraïners tegenover een grotendeels onvoorbereide, slecht uitgeruste en onderbemande Russische verdedigingseenheden in de grensstreek. 

Ook nadat Russische versterkingen werden aangevoerd, kon het Oekraïense leger met slimme manoeuvres de snelle opmars voortzetten. Daarmee wordt volgens het ISW aangetoond dat slim opereren in combinatie met het verrassingseffect in korte tijd voor veel terreinwinst kan zorgen met een beperkte inzet van mankracht en wapens. 

Daar staat tegenover dat een langdurig verblijf in de Russische provincie Koersk een te zware last voor Oekraïne kan worden, en voor de bondgenoten die helpen met wapens en geld. Oekraïne heeft met het succesvolle offensief wel aangetoond dat het waardevolle lessen heeft geleerd in de afgelopen maanden, namelijk dat een verrassingsaanval meer oplevert dan een patstelling.

Het ISW constateert dat zowel de Oekraïense inval in Koersk als de Russische aanvallen in het oosten van Oekraïne niet de eindoverwinning gaan brengen. Zowel de Russische als de Oekraïense troepen zijn niet in staat om voor een echte doorbraak te zorgen. Ze moeten het van beperkte successen hebben.

Bron: ISW

    Geen opmerkingen: