dinsdag 20 augustus 2024

Kerk Moskouse patriarchaat bij wet verboden

De Russische patriarch Kirill.
Het Oekraïense parlement heeft een lastige knoop doorgehakt met het besluit om religieuze organisaties te verbieden die nauw met Rusland verbonden zijn. In feite gaat het hier maar om een kerkgenootschap: de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) die wordt aangestuurd vanuit Rusland. Met de regelmaat van de klok worden priesters van deze kerk opgepakt wegens haatzaaierij of zelfs landverraad. De Russisch-orthodoxe kerk die het UOC-MP aanstuurt, wordt geleid door patriarch Kirill die de Oekraïense regering al eens omschreef als 'krachten van het kwaad'.

In januari vorig jaar kwam het kabinet al met het betreffende wetsvoorstel. Het duurde vervolgens bijna tien maanden voordat het parlement het in eerste aanleg aan nam. Op 23 juli dit jaar verhinderden tegenstanders de definitieve stemming over het wetsvoorstel, maar vanmiddag is het dus alsnog gelukt om de UOC-MP te verbieden. De UOC-MP krijgt negen maanden de tijd om de banden met Rusland door te snijden, anders is het einde verhaal.

Er is ook de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, voorheen de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat. Aanvankelijk viel het Kyivse patriarchaat net als de UOC-MP onder de Russisch-orthodoxe kerk, maar op 5 januari 2019 werd de Oekraïens-Orthodoxe Kerk als een zelfstandig kerkgenootschap erkend door het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. 

Tegenstanders van het verbod op religieuze organisaties met banden met Rusland roepen nu dat het christelijk geloof aan banden wordt gelegd in Oekraïne. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk, maar ook Grieks-katholieke en protestantse kerkgenootschappen wordt geen strobreed in de weg gelegd.

In een reactie op het parlementsbesluit zegt metropoliet Kliment, geestelijk leider van de UOC-MP, dat de kerk blijft bestaan 'als ware kerk die door de overgrote meerderheid van gelovigen in Oekraïne en door kerkgenootschappen overal ter wereld wordt erkend. Pogingen om onze kerk te verbieden werken alleen maar tegen de mensen die dit doen, ook internationaal.' 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: