woensdag 7 augustus 2024

Verplichte evacuatie 23 dorpen in provincie Soemi

In de noordelijke provincie Soemi worden de inwoners van 23 dorpen verplicht geëvacueerd vanwege de onzekere situatie aan de grens met Rusland. Het gaat volgens militair gouverneur Volodimir Artjoech om 6.000 mensen, waaronder 425 kinderen. De verplichte evacuatie betreft de dorpen de districten Krasnopillja, Mikolajvka, Miropillja, Joenakvivka en Chotin. De Russische luchtmacht bombardeert hier geregeld met glijbommen. Ook zijn er vandaag al zo'n vijftig schermutselingen geweest tussen Russische en Oekraïense groepen aan de grens.

Gouverneur Artjoech noemt de situatie in de provincie Soemi 'tamelijk ingewikeld'. Het luchtalarm klinkt al meer dan een dag. 'Ik ben onze strijdkrachten dankbaar, vooral de luchtafweer die zelfs ballistische raketten uit de lucht weer te schieten. Veel van de explosies die we vandaag in de stad Soemi en elders in de provincie hoorden, waren het werk van onze luchtafweer die beter is dan ooit tevoren.'

Intussen zijn de berichten uit de Russische provincie Koersk verwarrend. Oekraïne laat niets van zich horen, maar het is onderhand wel duidelijk dat minstens een Oekraïense brigade de provincie Koersk binnen is getrokken. Er doen nog steeds verschillende berichten de ronde over het verloop van de strijd. Het lijkt er in ieder geval op dat de autoriteiten in Soemi met de verplichte evacuatie het zekere voor het onzekere hebben genomen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Ukrinform

Geen opmerkingen: