zaterdag 17 augustus 2024

Duitsland draait geldkraan dicht voor Oekraïne

De Duitse regering zal nieuwe militaire hulp aan Oekraïne stopzetten. Dat meldt  de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vandaag. Het moratorium op nieuwe hulp is al van kracht en zal van invloed zijn op nieuwe financieringsaanvragen en nog niet goedgekeurde hulp, aldus de Duitse krant die niet-openbare documenten en e-mails aanhaalt, evenals gesprekken met mensen die bekend zijn met de kwestie. Duitsland levert in Europa de grootste bijdrage aan 
militaire steun voor Oekraïne.

In een brief aan het Duitse ministerie van Defensie op 5 augustus kondigde minister van Financiën Christian Lindner al aan dat toekomstige financiering niet langer uit de Duitse federale begroting zou komen, maar uit opbrengsten uit bevroren Russische tegoeden, aldus de FAZ.

Duitsland en andere G7-landen hebben in juni een voorlopig akkoord gesloten om de waarde van zo'n 300 miljard dollar aan Russische staatsobligaties, geïmmobiliseerd in westerse financiële instellingen, te gebruiken om een ​​lening van 50 miljard dollar aan Oekraïne veilig te stellen. Maar regeringen moeten het nog eens worden over de details van het plan, en de technische gesprekken kunnen maanden gaan duren.

Duitsland had vorige maand al een koerswijziging ten aanzien van Oekraïne aangekondigd, toen de regeringscoalitie van de sociaal-democraten, de groenen en de liberalen een voorlopig akkoord over een ontwerpbegroting voor 2025 goedkeurde. Het door de nieuwssite Politico ingeziene compromis bevat gedetailleerde plannen om de toekomstige hulp aan Oekraïne met de helft te verlagen tot 4 miljard euro om prioriteit te kunnen geven aan andere uitgaven.

Nadat het kabinet medio juli de ontwerpbegroting had goedgekeurd, zei Lindner dat Oekraïne meer zou moeten vertrouwen op fondsen uit 'Europese bronnen' en op de bevroren Russische tegoeden. Maar het is nog steeds onduidelijk of en wanneer dat geld beschikbaar komt. 
De onenigheid over de hulp aan Oekraïne heeft naar verluidt de verdeeldheid in de heersende coalitie in Berlijn vergroot, die al aan flarden was door wekenlange interne gevechten over een reeks kwesties, variërend van de begroting tot de sociale zekerheid. 

Bron: Politico

Geen opmerkingen: