woensdag 7 augustus 2024

Leger Oekraïne verovert twee dorpen in Rusland

Het Russische dorp Soedzja na een Oekraïense beschieting.
Het hoe en waarom is nog altijd duidelijk, maar het lijkt er in alles op dat het Oekraïense leger gisteren inderdaad de Russische provincie Koersk binnen is getrokken. Russische bronnen melden dat hun troepen afgelopen nacht verdreven zijn uit het dorp Sverdlikovo. Een onbekend aantal Russische soldaten zou vrijwel omsingeld zijn in Olesjina. Ze zouden nog wel ontsnappingsmogelijkheden hebben.


Er is veel Oekraïense luchtverdediging aanwezig langs de grens in de provincie Soemi, waardoor Russische vliegtuigen uit de buurt worden gehouden of ze moeten zo laag vliegen dat ze de Oekraïense troepen niet goed aan kunnen vallen. 

De Oekraïners zouden flink terreinwinst hebben geboekt via de snelweg 38K-004 richting de westkant van Soedzja-Gontsjarovka. Er zijn onbevestigde berichten dat er nog altijd wordt gevochten in het dorp, 8 kilometer vanaf de grens. De burgerbevolking van Soedzja is afgelopen nacht geëvacueerd.

Ook zijn er onbevestigde berichten dat het Russische leger vanmorgen vroeg een tegenaanval heeft gedaan, maar het lijkt er vooralsnog op dat deze berichten vooral de wereld in worden gestuurd om de Russische soldaten niet te ontmoedigen. Diverse Russische bronnen, ook de denktank Rybar, zeggen dat de speciale eenheden van de Tsjetsjeense Achmat hun posities langs de grens hebben verlaten toen het Oekraïense leger de aanval inzette.
 
De Russische bron Two Majors meldt op Telegram: 'De komende 24 uur zullen moeilijk zijn. De vijand heeft in ieder geval een gemotoriseerd infanteriebataljon op ons grondgebied, tot 2.000 soldaten als een tweede echelon, ze gebruiken veel drones, en werken op kundige wijze met luchtverdediging en elektronische oorlogsvoering.'

Bron: OSINT Aggregator op X, foto Soedzja: Moscow Times

Geen opmerkingen: