woensdag 14 augustus 2024

Rusland stuurt troepen Kaliningrad naar Koersk

Het Oekraïense offensief in de provincie Koersk heeft het Russische ministerie van Defensie doen besluiten om troepen weg te halen uit Kaliningrad. Dat heeft de Litouwse minister van Defensie Laurynas Kasciunas meegedeeld aan president Volodimir Zelenski. 

'We noemen het de demilitarisering van Kaliningrad en dat is dankzij jullie dappere soldaten, dankzij jullie aanpak', aldus Kasciunas die er aan toevoegde dat hij vindt dat Oekraïne lange-afstandswapens moet kunnen gebruiken om dieper in Rusland militaire doelen te raken. Het zou een mooie steunbetuiging van het Westen zijn als daar toestemming voor komt.

Het weghalen van troepen uit Kaliningrad is veelzeggend voor de situatie waarin Rusland zich momenteel bevindt. De exclave tussen Litouwen en Polen is strategisch van groot belang voor Rusland. 
Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben tegenover de Wall Street Journal bevestigd dat Rusland ook uit Oekraïne troepen heeft weggehaald en naar Koersk gestuurd. Het valt nog niet in te schatten wat de gevolgen zijn voor de strijd in Oekraïne. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: