zaterdag 17 augustus 2024

Onderzoek naar video met onthoofde soldaat

Nationale ombudsman Dmitro Loebinets.
Nationale ombudsman Dmitro Loebinets heeft de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis verzocht om onderzoek te doen naar een video waaruit zou blijken dat Russische soldaten een Oekraïense soldaat hebben onthoofd en vervolgens het hoofd op een staak plaatsten. 

De video dook enkele dagen geleden op internet op. Loebinets noemt het 'opnieuw een bewijs dat Rusland de mensenrechten aan z'n laars lapt. Rusland gebruikt zulke video's om Oekraïners te intimideren en te ontmoedigen. Dat lukt ze niet. Integendeel, want we zijn er juist op gebrand om de daders op te sporen.' 

In juni kwamen ook al beelden naar buiten van een onthoofde Oekraïense soldaat. Diens hoofd was op een pantserwagen geplaatst. Rond die tijd zei de Oekraïense procureur-generaal Andrii Kostin dat hij informatie had verkregen waaruit bleek dat Russische commandanten opdracht hadden gegeven 'om Oekraïense militairen niet gevangen te nemen, maar om ze op wrede wijze te doden, door onthoofding'. 

Het onderzoeksteam van DeepState meent dat de videobeelden na een mislukte Oekraïense aanval gemaakt zijn bij de grenspost Kolotilovka in de Russische provincie Belgorod. Volgens DeepState gaat het om soldaten van de Russische 155e Marine Infanterie Brigade die eerder zware verliezen leed in Oekraïne. 

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de echtheid van de beelden en van de opname van een telefoongesprek van een Russische soldaat die opdracht geeft om vier gedode Oekraïense soldaten te onthoofden. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: