Door het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk als een terroristische aanval te bestempelen wil het Kremlin het doen voorkomen dat er weinig aan de hand is. Het uitroepen van de staat van beleg, wat voor de hand ligt in een bedreigende situatie als deze, zou paniek kunnen veroorzaken onder de bevolking.
Maar, stellen de analisten van het Institute for the Study of War (ISW), het uitroepen van de staat van beleg zou de Russische autoriteiten meer armslag geven met onder meer het instellen van een avondklok en het vorderen van middelen die nodig zijn voor de oorlogvoering. Russische militaire bloggers zien het als een verkeerd besluit, zij menen dat het Kremlin Oekraïne formeel de oorlog zou moeten verklaren. Dat president Vladimir Poetin evenmin heeft besloten om een algemene mobilisatie uit te roepen, toont aan dat hij bevreesd is voor onrust.
Poetin heeft Alexander Bortnikov, hoofd van de staatsveiligheidsdienst FSB en voorzitter van de nationale antiterrorisme-commissie, opdracht gegeven om de Oekraïense 'terroristen' het land weer uit te werken. Hij heeft een reputatie opgebouwd in het bezweren van eerdere crises, maar de analisten van het ISW menen dat de complexe structuur van de FSB in de weg zit. Het Russische leger heeft zich intussen enigszins hersteld van de schok die de Oekraïense inval van woensdagochtend vroeg veroorzaakte, na het arriveren van meer dienstplichtige soldaten en meer ervaren militairen die zijn weggehaald van het front in Oekraïne.
De anti-Kremlin nieuwssite Verstka haalt een bron bij de defensiecommissie van de Russische Federatieraad aan die zegt dat het Kremlin parlementsleden en leden van de Federatieraad heeft aangeraden om zich 'tot nader order' te onthouden van opmerkingen over de situatie in de provincie Koersk. Ze kregen de opdracht om hun discussies in te perken en zich strikt te houden aan wat er in officiële mededelingen staat.
Bron: ISW
Geen opmerkingen:
Een reactie posten