Het brandstofdepot in Rostov staat al zes dagen in brand. |
'Maar Rusland kan dit natuurlijk niet toestaan', zegt Justin Bronk, als senior onderzoeker verbonden aan het Royal United Services Institute in Londen. Hij constateert dat het weghalen van vliegtuigen en luchtafweer voor Oekraïne nieuwe kansen biedt om doelen dichterbij de frontlijn aan te vallen.
Het verplaatsen van vliegtuigen heeft er intussen wel toe geleid dat de Russische aanvallen met zweefbommen zijn afgenomen. Oekraïne haalde eerder met zweefbommen uitgeruste vliegtuigen uit de lucht, maar daarvoor was het wel nodig om luchtverdedigingssystemen dichterbij de frontlijn te plaatsen, met alle risico's die daaraan verbonden zijn.
Douglas Barrie, senior onderzoeker van het International Institute for Strategic Studies in Londen, zegt dat de drones weliswaar geen vervanging zijn van de lange-afstandsraketten die Oekraïne graag wil inzetten. 'Maar ze zijn niet alleen effectief als ze hun doel raken, maar zelfs als ze uit de lucht worden geschoten. Het zet de Russen aan het denken.'
Op vrijdag 16 augustus viel Oekraïne het militaire vliegveld Savaslejka aan in de Russische provincie Nizjni Novgorod. Daarbij zouden een MIG-31 gevechtsvliegtuig en twee Il-76 vrachtvliegtuigen zijn vernield. Ook zou er schade zijn toegebracht aan vijf andere vliegtuigen, waarschijnlijk MIG-31's.
Afgelopen zondagnacht werd een grote opslagplaats met dieselolie en kerosine voor de Russische luchtmacht in de provincie Rostov aangevallen met drones. Er brak een grote brand uit die ook na zes dagen nog woedt.
In de nacht van woensdag op donderdag viel Oekraïne met drones opslagplaatsen met zweefbommen en brandstoffen aan op de luchtmachtbasis Marinovka in de Russische provincie Volgograd.
Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Radio Svoboda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten