maandag 5 augustus 2024

Russische luchtafweer uitschakelen is prioriteit

Om de pas gearriveerde F-16's in te kunnen zetten moet het Oekraïense leger prioriteit geven aan het uitschakelen van de luchtverdediging in de bezette gebieden en in Rusland zelf. Dat moet volgens het Institute for the Study of War (ISW) gebeuren met Westerse lange-afstandswapens. 

Het is de analisten van het ISW opgevallen dat Russische militaire bloggers op de aankomst van de F-16's reageren door het effect van deze gevechtstoestellen op het verloop van de strijd langs de frontlijn te bagatelliseren. Deze handelwijze is wel weer in tegenspraak met de Russische propaganda dat met het leveren van de F-16's en andere Westerse wapens een 'rode lijn' wordt overschreden.

Andere Russische bloggers wijzen er juist op dat de nieuwsmedia in zowel het Westen als in Oekraïne overdrijven als ze het hebben over het effect van de F-16's op het strijdverloop. De nieuwsmedia zouden daarmee willen verbloemen dat Oekraïne steeds meer terrein verliest aan de Russen. Inmiddels hebben ze hun aandacht verlegd en speculeren ze hoe het Russische leger de F-16's gaat uitschakelen.

Het ISW wijst er op dat Rusland voortdurend erop wijst dat een 'rode lijn' wordt overschreden als weer nieuwe Westerse wapens aan Oekraïne worden toegezegd. Het is slechts een tactiek die bedoeld is om het Westen van die levering af te houden, want de spreekwoordelijke 'rode lijn' is onderhand vele malen overschreden zonder noemenswaardige reactie van Russische kant.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: