maandag 12 augustus 2024

Gouverneur Koersk erkent verlies van 28 dorpen

De Russische president Vladimir Poetin heeft van gouverneur Alexej Smirnov te horen gekregen dat het Oekraïense leger 28 dorpen in de provincie Koersk heeft weten te veroveren. 'De Oekraïense troepen zijn 12 kilometer op ons grondgebied doorgedrongen, terwijl de frontlijn zo'n 40 kilometer is. Al 121.000 burgers zijn geëvacueerd, nog eens 180.000 staan op het punt om te vertrekken', zei Smirnov volgens de Russische nieuwssite Novaja Gazeta. 

Poetin reageerde duidelijk geërgerd op wat hij eerder al omschreef als 'de situatie' in de provincie Koersk. 'Het is nu wel duidelijk waarom de regering in Kyiv niet wilde ingaan op onze voorstellen om te gaan onderhandelen over een vreedzame oplossing. Het Westen gebruikt de Oekraïners om oorlog tegen ons te voeren en die doen braaf wat ze is opgedragen in de hoop dat hun onderhandelingspositie verbetert', aldus Poetin volgens het staatspersbureau TASS. 

'Maar hoe kunnen wij ooit het gesprek aan gaan met mensen die er geen been in zien om vreedzame burgers en de civiele infrastructuur te bestoken en die ons bang willen maken door kerncentrales aan te vallen?'

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldt dat Poetin het ministerie van Defensie de opdracht heeft gegeven om samen met de grensbewaking alles op alles te zetten 'om de vijand het land uit te werken' en er voor te zorgen dat het Oekraïense leger niet nog een poging kan wagen. Dat wordt nog een lastige klus, omdat diezelfde Poetin zijn eigen legerleiding niet meer vertrouwt en de leiding heeft toevertrouwd aan de staatsveiligheidsdienst FSB. 

Bronnen: Novaja Gazeta, TASS, RIA Novosti

Geen opmerkingen: