dinsdag 27 augustus 2024

Oekraïense F-16's hebben modernste EW-software

De F-16 gevechtsvliegtuigen die Oekraïne inmiddels heeft ontvangen zijn uitgerust met de modernste technologie. Dat is het werk van het gespecialiseerde 68e Electronic Warfare Squadron van de Amerikaanse luchtmacht, die daarbij samenwerkte met de Deense en Noorse luchtmacht. 

De aan Oekraïne geleverde F-16's van Nederland en Denemarken hebben nu software aan boord die andere F-16's nog niet hebben, ook niet de Amerikaanse. Ze zijn daarmee de nieuwste Russische middelen voor elektronische oorlogsvoering de baas. Oekraïne is inmiddels ook officieel klant van de servicedienst van het Amerikaanse 68e Squadron, waardoor updates van de nu aangebrachte software automatisch beschikbaar komen.

De eerste Oekraïense F-16's hebben hun waarde gisteren bewezen, zei president Volodimir Zelenski vandaag. 'Ze hebben een aantal raketten en drones uit de lucht weten te schieten tijdens de grootschalige aanval. We zijn onze bondgenoten dankbaar. Helaas hebben we nog maar enkele F-16's, maar meer piloten zijn inmiddels in opleiding.' Naar verluidt hebben Nederland en Denemarken de eerste zes F-16's recentelijk afgeleverd.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: