maandag 12 augustus 2024

'Duizend vierkante kilometer in Koersk van ons'

Voor het eerst was president Volodimir Zelenski vanavond echt open over de Oekraïense invasie in de Russische provincie Koersk. Nadat hij door generaal Oleksandr Sirski was ingelicht over de stand van zaken bracht hij naar buiten dat het leger de controle heeft overgenomen van circa 1.000 vierkante kilometer Russisch grondgebied. 

Zelenski dankte de soldaten en hun commandanten voor hun inzet en doorzettingsvermogen. Hij kondigde aan dat minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken het voortouw neemt bij de humanitaire hulpverlening aan de inwoners van de provincie Koersk. 

Zelenski: 'Vandaag precies 24 jaar geleden was de ramp met de onderzeeboot Koersk, waarbij 118 mensen om het leven kwamen. Het was aan het begin van het presidentschap van Vladimir Poetin en luidt Koersk het einde van zijn oorlog in. Dit is wat er gebeurt met degenen die lak hebben aan mensen en aan regels.'

De analisten van het onderzoeksproject DeepState zeggen dat Oekraïne de controle heeft over 44 dorpen en stadjes in Koersk. Het kunnen er ook 10 meer zijn. 'Het is een vrij conservatieve inschatting. Voor nu weet bijna niemand het precieze aantal, er zijn dorpen waar onze soldaten te zien zijn op foto's maar die niet in Oekraïense handen zijn.' 

DeepState reageerde met deze mededeling op een uitlating van gouverneur Alexej Smirnov van Koersk die president Vladimir Poetin vanmiddag informeerde dat 28 dorpen in Oekraïense handen zijn.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: