zondag 11 augustus 2024

Oekraïense leger 30 kilometer opgerukt in Koersk

Zowel het Russische ministerie van Defensie als onderzoeksjournalisten van BBC Verify bevestigen dat het Oekraïense leger zo'n 30 kilometer is opgerukt in de provincie Koersk. De bevestiging van Russische zijde komt via een omweg, met de claim dat een Oekraïense doorbraak bij Tolpino en Obsjtsji Kolodez is voorkomen. Deze dorpen liggen op respectievelijk 25 en 30 kilometer van de grens. 

Er zijn ook beelden van een Russische aanval bij Levsjinka, een dorp op zo'n 25 kilometer van de grens. De BBC bevestigt dat de aanval bij Levsjinka was. Correspondenten van de Britse omroep zeggen dat ze in de Oekraïense stad Soemi een onophoudelijke stroom van pantserwagens en tanks zagen die richting de grens met de provincie Koersk reden. 

De pantserwagens en tanks waren gemerkt met een driehoek, kennelijk om ze te onderscheiden van de wapens die in Oekraïne worden ingezet. Er zijn inmiddels ook satellietbeelden van Oekraïense tanks in actie op Russisch grondgebied. 

Ook heeft de BBC beelden nagetrokken waaruit blijkt dat de Russen nieuwe verdedigingslinies aanbrengen bij de kerncentrale Koersk. Hoewel de Oekraïense troepen tientallen kilometers verwijderd zijn van de kerncentrale maakt algemeen directeur Rafael Grossi zich al zorgen om de veiligheid. Hij roept zowel Rusland als Oekraïne op tot 'uiterste terughoudendheid'. Volgens Grossi zijn twee van de zes reactoren uitgezet, twee werken gewoon en de resterende twee zijn nog in aanbouw.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: