maandag 26 augustus 2024

Zelenski belooft vergelding voor Russische aanval

Rusland kan rekenen op een Oekraïense vergelding voor de grootschalige aanval met raketten en drones, waarbij zeker 7 mensen om het leven zijn gekomen en 49 gewond raakten. Dat beloofde president Volodimir Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij sprak er uitgebreid over met generaal Oleksandr Sirski, de opperbevelhebber van het leger.

Op zijn beurt sprak Sirski over de gevolgen van de Russische aanval met generaal Christopher Cavoli, de commandant van de NAVO-troepen in Europa. Joseph Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, wil dat het verbod op het inzetten van lange-afstandswapens tegen Rusland wordt opgeheven. Hij kondigde aan dat hij dat donderdag aan de orde wil stellen tijdens een overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. Daarbij is ook de Oekraïense minister Dmitro Koeleba aanwezig.

Volgens luchtmachtcommandant Mikola Oleshtsjoek vielen de Russen aan met 127 raketten en 109 drones. Zijn luchtmacht wist 102 raketten en 99 drones voortijdig uit de lucht te schieten, maar kon niet voorkomen dat opnieuw grote schade werd aangericht aan de Oekraïense energievoorziening. 
De waterkrachtcentrale bij de hoofdstad Kyiv liep schade op, wat meteen leidde tot speculaties dat de stuwdam in de Dnipro zou kunnen doorbreken. Daarvan is geen sprake, hebben de autoriteiten laten weten.  

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: