vrijdag 2 augustus 2024

Optimisme Oekraïners over vrede neemt snel af

Het optimisme onder de Oekraïners over een snel einde aan de oorlog neemt in een rap tempo af. Uit een peiling van het Nationaal Democratisch Instituut en het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat 57 procent meent dat de oorlog nog heel lang kan duren, terwijl 18 procent uit gaat van nog eens twee jaar en 17 procent verwacht dat dit tussen de twee en vijf jaar is. Een op de drie Oekraïners waagt zich niet eens meer aan een voorspelling.

De 57 procent die de oorlog nog lang niet ziet eindigen vindt het ook verstandig dat Oekraïne met Rusland gaat onderhandelen, al zijn ze niet bereid om grondgebied af te staan aan de bezetter. Ook veel Oekraïners die optimistischer zijn vinden het afstaan van de bezette gebieden geen goed idee, want 66 procent van de deelnemers aan de peiling is daar op tegen. Overigens vindt een op de drie Oekraïners dat het nu zinloos is om met Rusland te gaan praten over vrede.

Driekwart van de Oekraïners vindt dat er pas verkiezingen voor een nieuwe president en parlement mogelijk zijn als de oorlog is afgelopen. Een kwart vindt dat dit wel gewenst. De ambtstermijn van vijf jaar van president Volodimir Zelenski is inmiddels verstreken en ook de termijn van het parlement zit er op. De Oekraïense grondwet staat verkiezingen overigens niet toe tijdens de staat van beleg die nu geldt.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: