zondag 11 augustus 2024

Update: brand in koeltoren kerncentrale Zaporizja

Er is brand uitgebroken in een van de koeltorens van de kerncentrale Zaporizja. Volgens militair gouverneur Jevhen Jevtoesjenko van de provincie Nikopol lijkt het een provocatie, want van de overkant van de Dnipro komen berichten over een grote hoeveelheid autobanden die door de Russische bezetters van de kerncentrale in brand zijn gestoken. 

Inmiddels heeft president Volodimir Zelenski gereageerd op de brand in de koeltoren. Hij zegt dat het stralingsniveau vooralsnog normaal is, maar tekent daarbij aan dat 'de situatie niet normaal is zolang de Russische terroristen de controle hebben over de kerncentrale'. Hij wijst er op dat Rusland vanaf maart 2022 de kerncentrale als pressiemiddel gebruiken 'tegenover Oekraïne, heel Europa en de wereld'.

Zelenski zegt dat de internationale nucleaire waakhond IAEA nu alles in het werk moet stellen om Oekraïne de kerncentrale terug te geven. 'Alleen Oekraïense controle vormt de garantie dat de kerncentrale weer normaal en volstrekt veilig werkt.'

De IAEA reageerde vanavond om 22.00: 'Experts van de IAEA namen een donkere rook waar vanuit het noordelijke deel van het terrein van de kerncentrale, vanavond gevolgd door meerdere explosies. Ons team kreeg te horen van de leiding van de kerncentrale dat wordt aangenomen dat er vandaag een aanval met een drone is geweest op een van de koeltorens. De nucleaire veiligheid is niet in gevaar.' 

De verklaring van de IAEA is keurig in lijn met wat het Russische staatspersbureau IAEA meldt. De VN-organisatie kiest daarmee de kant van de Russische bezetter.

Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda, RIA Novosti

Geen opmerkingen: