maandag 12 augustus 2024

'Oekraïense leger lijkt van plan te blijven in Koersk'

De Oekraïense troepen in de Russische provincie Koersk zijn bezig met het maken van loopgraven, wat er volgens de nieuwssite Forbes op duidt dat ze van plan zijn om te blijven. 'Elke dag dat de Russen niet de tegenaanval openen is een dag waarop de Oekraïners zich dieper ingraven. Er zijn vijf brigades met elk tot 2.000 soldaten plus een onafhankelijk bataljon van nog eens 400 soldaten op Russisch grondgebied.' 

Overigens zijn ook de Russen bezig met het maken van loopgraven, wat er op duidt dat ook zij er van uitgaan dat de Oekraïense troepen niet zo maar vanzelf vertrekken. Het zou zo maar eens kunnen dat hier sprake is van een langdurige Oekraïense bezetting van een deel van de provincie Koersk, aldus Forbes. Oekraïense bronnen melden dat aan beide kanten grote graafmachines zijn ingezet.

De Amerikaanse nieuwssite citeert een Russische blogger die gisteren zag hoe de Oekraïense troepen zich ingraven. Hij beschrijft het als 'het slechtste scenario', om er aan toe te voegen: 'Als de vijand eenmaal met graafmachines aan komt zetten, dan is het twee dagen later even moeilijk om hun posities in het bos te veroveren als het voor ons was bij Avdiivka.' 

'Het Russische leger had zes maanden nodig om Avdiivka in handen te krijgen, ten koste van tienduizenden doden en gewonden. Uiteindelijk kregen ze halverwege februari Avdiivka in handen, maar dat was alleen maar omdat het Oekraïense leger door z'n munitie heen raakte als gevolg van het uitblijven van Amerikaanse militaire steun. Nu er weer volop munitie voorhanden is, hoeven de Russen niet opnieuw hopen op een herhaling. Om de duizenden Oekraïense soldaten te verdrijven, zullen ze loopgraaf na loopgraaf moeten zien te veroveren.

Forbes ziet de kansen op een Russische tegenaanval met de tijd verstrijken. Niet alleen vanwege de loopgraven, maar ook omdat Russische konvooien met versterkingen te maken hebben met aanvallen door sabotage- en verkenningsgroepen, drones en artillerie. 

Het Oekraïense Centrum voor Defensiestrategie zegt dat Rusland bezig is om tien tot elf bataljons van het noordelijke leger naar het front in Koersk te brengen, tot zo'n 4.000 manschappen. Het noordelijke leger heeft op papier 48.000 soldaten. Daarvan zitten er nogal wat vast in Vovtsjansk, in het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Rusland kan natuurlijk besluiten om het in mei begonnen offensief daar af te breken en de troepen naar Koersk te sturen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: