zondag 25 augustus 2024

'Rusland wil alleen praten na aanval op Moskou'

Rusland zal alleen overwegen om te gaan onderhandelen als het beseft dat Oekraïne in staat is om Moskou en Sint Petersburg te bedreigen. Oekraïense regeringsfunctionarissen zeggen tegen Britse krant The Guardian dat bij wijze van demonstratie een enkele aanval op een militair doel nabij de Russische hoofdstad met de Frans-Britse Storm Shadow aantoont dat ook Moskou niet veilig is.

De Oekraïense regering blijft vragen om toestemming om met Westerse lange-afstandswapens doelen in het Russische achterland aan te vallen. The Guardian noemt het 'een strategie met een hoogrisico'. Zo denkt de Amerikaanse regering er nog altijd over, want die is tegen. 

De Storm Shadow is ontwikkeld door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De raketten worden geproduceerd door gezamenlijke Europese onderneming MBDA, met ook Italiaanse deelneming. Een aantal onderdelen komen uit de Verenigde Staten, waardoor de toestemming nodig is van het Witte Huis om er doelen in Rusland aan te vallen. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski meent dat de reactie vanuit het Kremlin op het offensief in de provincie Koersk aangeeft dat in het Westen te veel rekening wordt gehouden met de 'rode lijn' waarmee het Kremlin steeds heeft gedreigd. Er wordt gesproken van 'de situatie' in Koersk en de reactie op het offensief heet een 'anti-terroristische operatie'.

Intussen blijft Rusland Oekraïne aanvallen. Opperbevelhebber Oleksandr Sirski zei afgelopen week dat Rusland sinds begin dit jaar al 9.590 raketten en 13.997 drones op doelen in Oekraïne had ingezet, warbij 6.203 burgerdoelen en 5.676 militaire doelen werden geraakt.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: