zondag 18 augustus 2024

Loekasjenko: 'Oekraïne hoopt op nucleaire aanval'

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko lijkt elke realiteitszin verloren. In een interview met de tv-zender Rossiya zegt hij dat het Oekraïne 'goed zou uitkomen als Rusland of wij een kernwapen tegen ze gebruiken' omdat beide landen 'dan weinig vrienden meer over houden in de wereld'. 'Daarom willen ze ons die kant op duwen'. 

In het interview zegt Loekasjenko ook dat hij opdracht heeft gegeven om een derde deel van het leger naar de grens  te sturen vanwege de aanwezigheid van meer dan 120.000 Oekraïense soldaten daar. 'Vanwege hun agressieve houding hebben we onze troepen op strategische plekken langs de hele grens gestationeerd voor het geval er oorlog uitbreekt.' Tegelijkertijd vindt Loekasjenko het logisch dat Oekraïne troepen aan de grens stationeert, omdat een nieuwe aanval vanuit Wit-Rusland kan komen, zoals in februari 2022.

Loekasjenko gaat er vanuit dat 'het weghalen van onze troepen van de grens met Oekraïne ons einde betekent, er is oorlog op komst'. 

De Oekraïense grensbewaking laat in een reactie weten dat er geen toename van Wit-Russische troepen te zien is aan de andere kant van de grens. 'Loekasjenko overdrijft weer eens', constateert kolonel Andrii Demtsjenko.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: