woensdag 7 augustus 2024

ISW kan geen chocola maken van situatie Koersk

Verwarrende berichten uit de Russische provincie Koersk, waar gouverneur Alexej Smirnov en meerdere Russische militaire bloggers melden dat nog steeds wordt gevochten in de grensdistricten Soedzja en Korenevoj. Daar staat tegenover dat het Russische ministerie van Defensie en de staatsveiligheidsdienst FSB juist zeggen dat alle Oekraïense aanvallen zijn afgeslagen. 

De situatie is dusdanig onduidelijk dat de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) zich niet wagen aan een duiding van wat er precies aan de hand is in Koersk, de Russische provincie die grenst aan de provincie Soemi in het noorden van Oekraïne. 

Het Oekraïense leger zou hier gistermorgen vroeg de grens zijn overgestoken met een bataljon, voorzien van tanks en pantserwagens. Tot zover is het wel duidelijk. Geolocatie van beelden van gisteren laat beschadigde en verlaten pantserwagens zien op 7 kilometer ten noorden van de grens, westelijk van Ljoebimovka. Russische bronnen zeggen dat het Oekraïense pantserwagens zijn, maar het ISW kan niet zeggen of ze van Rusland of van Oekraïne zijn, mogelijk zelfs van beide.

Russische militaire bloggers claimen dat de Oekraïense troepen in twee richtingen aanvallen: vanaf de grenspost Soedzja en vanuit het dorp Nove in de Oekraïense provincie Soemi in de richting van Nikolajevo-Darino. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de aanvallen zijn afgeslagen. Een welingelichte bron meldt dat speciale eenheden van de Tsjetsjeense Achmat de benen hebben genomen. Het ISW kan het allemaal niet bevestigen.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zestien Oekraïense pantserwagens zijn vernield en dat er vergeldingsaanvallen zijn uitgevoerd op Oekraïense posities in Soemi. Russische bloggers tonen beelden van vernielingen die zouden zijn aangericht door het Oekraïense leger. Het ISW meent evenwel dat het gaat om schade door beschietingen vanaf Oekraïens grondgebied dan om een aanval op Russisch grondgebied.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: