zaterdag 17 augustus 2024

Geheime onderhandelingen Oekraïne en Rusland

Oekraïne en Rusland zouden bereid zijn te stoppen met de aanvallen op elkaars energievoorzieningen, maar het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk dreigt roet in het eten te gooien. Volgens de Washington Post zouden beide landen deze maand delegaties naar Quatar sturen voor onderhandelingen. Rusland valt voortdurend elektriciteitsvoorzieningen in Oekraïne aan, terwijl Oekraïne het voorzien heeft op olieraffinaderijen en opslagplaatsen. 

De Washington Post zegt de informatie over de geheime onderhandelingen te hebben gekregen van diplomaten die op de hoogte zijn van wat er speelt. Het zou gaan om indirecte onderhandelingen, waarbij Quatar als intermediair optreedt en afzonderlijke gesprekken voert met de delegaties van beide landen. Dat is een aanpak die eerder werkte bij het totstandkomen van het graanakkoord, maar dan met Turkije als intermediair. 

Een van de bronnen van de Amerikaanse krant zegt dat het proces tijdelijk is stilgelegd na de Oekraïense aanval op de provincie Koersk. De Russische president Vladimir Poetin zou momenteel 'niet in de stemming' zijn om tot een compromis te komen. 'Het is bekend dat de Russische president er niet van houdt om onder druk te worden gezet', aldus de anonieme diplomaat.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: