zaterdag 24 augustus 2024

Paljanitsja droneraket gaat Rusland verrassen

Oekraïne heeft een nieuw wapen ingezet bij een aanval eerder vandaag tegen het Russische leger. Het is de Paljanitsja droneraket, vanmiddag gepresenteerd door president Volodimir Zelenski die sprak van een 'volstrekt nieuw wapen'. Hij zei er niet bij welk Russisch militair doel is geraakt, maar mogelijk was het een opslagplaats voor munitie bij de plaats Ostrogozhsk in de provincie Voronezh, op 115 kilometer van de Oekraïense grens. Hier ging meer dan 5.000 ton munitie en raketten de lucht in.

De Paljanitsja is een drone met een raketmotor die daarmee aanzienlijk sneller is dan gebruikelijk bij drones die vaak 'brommer' worden genoemd. Twintig Russische militaire vliegvelden vallen binnen het bereik van de nieuwe droneraket die aanzienlijk goedkoper is dan raketten met een vergelijkbare prestatie. President Zelenski zei bovendien dat gestreefd wordt naar nóg lagere productiekosten.

'Het is onze nieuwe wraak tegenover de agressor. De vijand is verslagen. Ik dank iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: de ontwikkelaars, producenten en onze soldaten. Ik ben trots op jullie. Dit wordt een uitdaging voor Rusland. Het wordt nog moeilijker voor ze om uit te vinden waardoor ze precies zijn geraakt, door een raket of een drone. De Paljanitsja is namelijk moeilijk te onderscheppen.'

Een Paljanitsja is trouwens een typisch Oekraïens broodje. De naam is moeilijk uit te spreken voor Russen, een manier om ze te ontmaskeren met een shibboleth, zoals in de Tweede Wereldoorlog gebeurde met Duitse spionnen door ze 'Scheveningse scheepsbeschuit' te laten zeggen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: