maandag 19 augustus 2024

Pro-Russische Oekraïner zaait onrust in Rijswijk

Illia Samoilenko's profielfoto op Facebook.
Een verslaggever van het AD heeft zich behoorlijk in de luren laten leggen met een verhaal dat duidelijk bedoeld was om de Oekraïense vluchtelingen in ons land in een kwaad daglicht te stellen. De 24-jarige Oekraïner Illia Samoilinko verblijft in een hotel in Rijswijk, maar vindt het daar maar niets. Het eten deugt niet, de ventilatie in zijn hotelkamer ook niet. 'Ik leef al twee jaar als een hond.' Daarom eist Samoilinko een appartement van de gemeente. 

Het is koren op de molen van Geert Wilders. De PVV-leider vindt dat de Oekraïner maar moet oprotten. 'Ik zou zeggen: ga terug naar Oekraïne en voor je land vechten in plaats van hier te klagen!' De reactie van de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevitsj op X gaat iets minder ver, maar hij raadt zijn landgenoot wel aan om terug te gaan naar Oekraïne en daar onderdak te zoeken als het hem in Nederland niet bevalt.

De Leeuw Kyiv, een stichting van Nederlandse ondernemers in Kyiv, is gaan kijken op sociale media wie Illia Samoilenko is en komt tot de verrassende ontdekking dat het hier gaat om iemand met een duidelijk pro-Russisch profiel. 

Blijkt dat hij op 5 april 2022, zes weken na de Russische invasie in Oekraïne, zijn profielfoto heeft aangepast met een foto waarop hij te zien is met op de achtergrond de skyline van Moskou. Op zijn profielfoto op Instagram is Samoilenko te zien bij het Zarajsk Kremlin Museum, ook in Rusland. 'Dus geen arme vluchteling, maar een profiteur en (pro)rus die hier onrust stookt', aldus De Leeuw Kyiv.

Daar komt nog bij dat nu 24-jarige Samoilenko zegt dat hij is gevlucht, omdat hij niet in het leger wilde. De leeftijd waarop Oekraïense mannen worden opgeroepen was twee jaar geleden 27 jaar en is nu 25 jaar. In 2022 was er dus geen reden voor de toen 22-jarige om de benen te nemen.

Ambassadeur Karasevtisj liet het vandaag niet bij woorden. Hij stuurde een delegatie van de ambassade naar Rijswijk, waar gesproken werd met zowel de hoteldirectie als met Oekraïners die verblijven in hetzelfde hotel als Samoilenko. De Oekraïners bleken juist 'erg dankbaar voor de gastvrijheid'. Nu maar hopen dat het AD de moed heeft om de andere kant van het verhaal ook te belichten.

Bronnen: AD, X, Facebook

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Russische propagandamachine is goed in onrust zaaien maar met een beetje graven komen de ratten toch tevoorschijn.
AD, rectificeer!

Overheid, zet deze brutale snotaap als persona non grata het land uit op verdenking van pro Russische activiteiten en vermoeden van spionage.

Anoniem zei

Proberen jullie zelfs dit op Rusland te schuiven?? Hou toch op zeg!!!!