woensdag 28 augustus 2024

Rusland anticipeert op aanvallen met ATACSM

Rusland vreest de ATACMS-raketten en heeft daarom 90 procent van z'n gevechtstoestellen en bommenwerpers verplaatst naar militaire vliegvelden die buiten het bereik zijn van deze raketten. De Wall Street Journal zegt deze informatie verkregen te hebben van een bron bij de Amerikaanse militaire inlichtingendienst.

Het bereik van de ATACMS-raketten is 300 kilometer. Oekraïne beschikt over ATACMS, maar mag die van de Verenigde Staten nog altijd niet gebruiken tegen militaire doelen op Russisch grondgebied. Oekraïne dringt daar wel steeds op aan en de Russen verwachten kennelijk dat die toestemming er op enig moment wel zal komen. 

Tegelijkertijd zegt de bron uit de militaire inlichtingendiensten tegen de Amerikaanse krant dat het inzetten van de ATACMS tegen doelen op Russisch grondgebied slechts beperkt resultaat zullen hebben. Oekraïne zou meer hebben aan in eigen land gemaakte drones, waarmee in de afgelopen maanden de nodige succesvolle aanvallen zijn uitgevoerd.

De Verenigde Staten zou de productie van ATACMS-raketten hebben opgevoerd, desondanks kan Oekraïne maar rekenen op een beperkt aantal van deze raketten.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: