woensdag 28 augustus 2024

Trump ziet offensief Koersk als uitlokken van WW3

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump meent dat het Oekraïense offensief in de Russische provincie Koersk een Derde Wereldoorlog kan ontketenen. Hij ziet zichzelf als de enige die een nieuwe wereldoorlog kan voorkomen. In een toespraak voor de National Guard Associaton in Detroit beloofde Trump opnieuw dat hij de oorlog 'binnen de kortste keren' kan beëindigen.

'Nog voordat ik mijn intrek neem in de Oval Office, direct na het winnen van de verkiezingen in november', pochte Trump. Hij verwijt de huidige president Joe Biden dat hij de oorlog te veel op zijn beloop heeft gelaten. Biden had meer druk moeten uitoefenen, met name op Oekraïne. 

Biden opereert juist te voorzichtig, vinden ze in Oekraïne. Er wordt voortdurend druk uitgeoefend op de Amerikaanse regering om toestemming te geven voor het gebruik van lange-afstandsraketten tegen militaire doelen op Russisch grondgebied. De zittende president durft het nog altijd niet aan om die toestemming te verlenen, wellicht meer uit vrees om Trump in de kaart te spelen dan dat hij verwacht dat daarmee een Russische 'rode lijn' wordt overschreden. 

Het betekent wel dat de Britse regering voorlopig geen toestemming kan geven om de Storm Shadow lange-afstandsraketten in te zetten in het Russische achterland. Er zitten Amerikaanse onderdelen in de raketten, waardoor ook toestemming van het Witte Huis vereist is.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: