woensdag 14 augustus 2024

Oekraïne bestookt vier vliegvelden met drones

Het Oekraïense leger heeft de grootste aanval tot nu toe uitgevoerd op vier Russische militaire vliegvelden. Met lange-afstandsdrones werden de luchtmachtbases bij Voronezh, Koersk, Savaslejka en Borisoglebsk onder vuur genomen. Hier zijn - of waren, als de aanval succes heeft gehad - gevechtsvliegtuigen gestationeerd die Kh-101 raketten kunnen afvuren waarmee de Oekraïense troepen langs de frontlijn worden bestookt, maar ook geregeld burgerdoelen.

Russische militaire bloggers menen dat de aanval succesvol was, omdat de luchtafweer van de Russen niet in staat was om de vliegvelden te beschermen. Lokale Telegramkanalen melden dat alleen al op de luchtmachtbasis Savaslejka tien explosies zijn waargenomen. Vanaf dit vliegveld stijgen geregeld Russische MiG-31K die supersonische Kinzhal-raketten kunnen dragen. Op de luchtmachtbasis in Voronezh zou brand zijn uitgebroken.

'Het wachten is nu op satellietbeelden van vernielde gevechtsvliegtuigen en opslagplaatsen', meldt een bron bij het leger. 'De Russen zijn nu nog in het voordeel met hun vliegtuigen, maar we zullen de vleugels van deze vogels steeds verder knippen.' Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Oekraïne meer dan 100 drones op pad heeft gestuurd, terwijl de luchtafweer zegt dat 117 voortijdig uit de lucht zijn geschoten. 

In het bezette deel van de provincie Zaporizja heeft het Oekraïense leger een Russische Kasta-2E2 lange-afstandsradar weten uit te schakelen. Deze radarinstallatie vormde de 'ogen' van het volledige Russische netwerk voor de luchtverdediging. De kostbare installatie werd geregeld verplaatst en goed gecamoufleerd, maar toch niet goed genoeg om een aanval te voorkomen. Boven de provincie Koersk werd vandaag bovendien een Russische Su-34 gevechtsvliegtuig neergeschoten. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: