vrijdag 2 augustus 2024

Nog steeds vertrekken Oekraïners naar buitenland

Er
vertrekken dit jaar 400.000 Oekraïners naar het buitenland en volgend jaar nog eens 300.000. De Nationale Bank van Oekraïne (NBOe) ging eerder nog uit van het vertrek van 200.000 Oekraïners dit jaar en 400.000 in 2025. De verdubbeling dit jaar is volgens de Nationale Bank te danken aan de voortdurende Russische aanvallen op de energievoorzieningen. Veel Oekraïners hebben nu al besloten hun land te verlaten omdat ze vrezen dat ze komende winter zowel in het donker als in de kou komen te zitten. Nu al worden ze voortdurend geconfronteerd met stroomuitval.

Inmiddels zijn 6,7 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. In de loop van volgend jaar loopt dat op tot 7 miljoen. In de eerste helft van dit jaar zijn volgens de Verenigde Naties 240.000 Oekraïners weggegaan en zijn nu in totaal 6,6 miljoen Oekraïners in het buitenland.

Op wat langere termijn verwacht de NBOe dat veel mensen besluiten terug te keren. De verwachting gaat uit van 400.000 terugkeerders in 2026. In april ging de Nationale Bank nog uit van 800.000 terugkeerders. Behalve de problemen met de energievoorziening wordt ook als oorzaak genoemd dat veel Oekraïners inmiddels gewend zijn geraakt in het leven van het land waar ze nu verblijven. 

Er valt volgens de NBOe wel wat aan te doen. De Oekraïense economie en de arbeidsmarkt meoten op de schop, waarbij voorrang moet worden gegeven aan hogere lonen. Sneller herstel van door oorlogsgeweld vernielde woningen wordt ook belangrijk geacht.

Bron: Interfax, foto in Boetsja: CNN

Geen opmerkingen: