woensdag 21 augustus 2024

Kremlin maakt van Koersk 'het nieuwe normaal'

Het Kremlin verwacht dat de gevechten in de provincie Koersk niet van vandaag op morgen over zijn. Daarom wordt de Russische bevolking nu voorbereid op 'het nieuwe normaal' waarbij een deel van het grondgebied in handen is van het Oekraïense leger. De in Letland gevestigde onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza zegt dit vernomen te hebben van bronnen dichtbij het Kremlin.

Een van die bronnen zegt dat 'het aanvankelijk onduidelijk was welke troepen er bij betrokken waren en hoe lang het zou duren. Inmiddels is dat duidelijk en dat maakt het gemakkelijker. Ze zijn ver van de regionale centra. Al is het wel zo dat ze zich op Russisch grondgebied bevinden en dorpen hebben ingenomen. Dat is een nieuwe ontwikkeling, die zorgen baart.'

In de eerste dagen van het Oekraïense offensief was de Russische elite geschokt. Maar na twee weken 'zakte de opwinding weg en trad er gewenning op aan de nieuwe situatie'. Dat is nu dus ook wat het Kremlin met de Russische bevolking wil bereiken. Zover is het nu nog niet. Een peiling wijst uit dat de verontrusting bij de Russen met 6 procent steeg naar 45 procent. 

In de hoop dat de verontrusting weer wat wegzakt, propageert het Kremlin dat 'de nieuwe realiteit' is en 'het nieuwe normaal', zoals eerder ook gebeurde tijdens de coronapandemie en de onrust die de oorlog met Oekraïne veroorzaakte. 'Dit moet de mensen geruststellen, want het lastig om in een ongewone situatie te verkeren. Daarom moet van een ongewone situatie een gewone situatie worden gemaakt', legt een Russische mediaspecialist uit aan Meduza. 

In de 'nieuwe realiteit' van het Kremlin is de vijand inderdaad doorgedrongen op Russisch grondgebied. De vijand zal ongetwijfeld verslagen worden, maar dat vergt tijd en de Russen moeten rustig afwachten. Tegelijkertijd wordt de bevolking aangemoedigd om 'negativiteit en geschokt gedrag om te zetten in positieve acties' zoals meedoen aan geldinzamelingsacties voor de bevolking van de provincie Koersk. 

Een verschil tussen het 'nieuwe normaal' en de 'oude' situatie is dat de verkiezing van een nieuwe gouverneur voor Koersk gewoon doorgaat. 'Niet door laten gaan van die verkiezing zorgt voor meer onrust. Het betekent dat de hele provincie gevaar loopt', zegt een bron. 

De algemene opvatting onder de regeringsfunctionarissen die Meduza sprak is dat de gevechten in Koersk nog wel enkele maanden kunnen duren. 'Vrij optimistisch gezien, als alles mee zit', aldus een bron dichtbij de Russische regering. Intussen heeft het Oekraïense leger volgens opperbevelhebber Oleksandr Sirski de controle over 1.260 vierkante kilometer en 93 dorpen in het Russische grensgebied.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: