donderdag 8 augustus 2024

Oekraïne verovert gasstation Soedzja in Koersk

Er zijn zorgen over de doorvoer van Russisch aardgas naar Europa nu het Oekraïense leger het pompstation Soedzja in handen heeft. Niet dat Oekraïne de gaskraan dichtdraait, maar wel dat het Russische staatsbedrijf Gazprom dat doet. Gazprom zou weleens van de gelegenheid gebruik kunnen maken, meent James Waddell, hoofd Europees aardgas en LNG bij het adviesbureau Energy Aspects. De onzekerheid heeft inmiddels geleid tot een hogere gasprijs. 

Gazprom zegt zelf dat de levering van aardgas door gaat en ook het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz zei na het begin van het offensief in de Russische provincie Koersk dat de verovering van het pompstation geen invloed zou hebben. Toch is er vandaag 6 procent minder aardgas via het Oekraïense netwerk gegaan, met 37,25 miljoen kubieke meter het laagste sinds 1 mei vorig jaar. 

Het contract tussen Gazprom en Naftogaz loopt eind dit jaar af. Oekraïne heeft al aangegeven dat het contract niet wordt verlengd. Voor de meeste Europese landen is dit geen probleem, omdat ze na de Russische inval in februari 2022 besloten af te zien van Russisch aardgas. Italië en Oostenrijk nemen nog wel aardgas af van Rusland.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: