zondag 25 augustus 2024

Kritiek paus op uitsluiting van Russische kerk

Paus Franciscus heeft de wet bekritiseerd waarmee Oekraïne de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat wil dwingen om de banden met Rusland te verbreken. 'Ik vrees voor de vrijheid van godsdienst. Niemand doet kwaad door te bidden, ware gelovigen zullen ook altijd voor iedereen bidden', aldus de paus.

Iedereen moet kunnen bidden in de kerk van zijn of haar keus. 'Geen enkele christelijke kerk mag worden verboden, direct of indirect. De overheid moet zich niet met geloofszaken bemoeien.' De paus zei dat hij zich nog altijd ernstig zorgen maakt om de oorlog in Oekraïne en hij riep iedereen op te bidden voor een spoedig einde.

Het Oekraïense parlement nam afgelopen week een wet aan die de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat negen maanden de tijd geeft om de banden met Rusland te verbreken. De wet heeft het over 'kerken met banden met Rusland', maar is overduidelijk gericht op die ene kerk waarvan in de afgelopen 2,5 jaar al tientallen priesters zijn opgepakt en veroordeeld wegens haatzaaier of erger. De wet is gisteren door president Volodimir Zelenski geratificeerd.

Metropoliet Epifani van de Oekraïense orthodoxe kerk heeft de parochianen van het Moskouse patriarchaat opgeroepen om over te stappen naar zijn kerk, zoals sinds 2019 al veel parochies hebben gedaan.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: