dinsdag 6 augustus 2024

Rusland meldt 'Oekraïense aanval' op Koersk

Rusland zegt dat het Oekraïense leger vanmorgen vroeg de provincie Koersk probeerde aan te vallen, maar dat eenheden van het Russische leger en de grensbewaking van de FSB de aanval hebben afgeslagen. Volgens het Russische ministerie van Defensie werd de aanval uitgevoerd door 300 soldaten met elf tanks en minstens twintig pantserwagens. Het Russische leger zou extra troepen naar de grens met Oekraïne hebben gestuurd.

De eerste mededeling van de aanval kwam van gouverneur Alexej Smirnov van Koersk die de bevolking opriep om 'waakzaam te blijven'. Vervolgens gingen Russische Telegramkanalen ermee aan de haal. Oekraïense troepen zouden wel degelijk de grens zijn overgestoken en op weg zijn naar Gontsjarovka in het district Soedzja. 

Van Oekraïense zijde worden geen mededelingen gedaan over de Rusland genoemde aanval. Een uitzondering vormt Andrii Kovalenko, hoofd van de afdeling anti-desinformatie van de Nationale Veiligheidsraad. Hij schrijft op Telegram dat Rusland 'geen controle over de grens heeft'. En: 'De Russische commandanten liegen over de situatie in de provincie Koersk.'

Er speelt dus wel degelijk iets in de grensstreek. Wellicht zijn Russische partizanen net als eerder de grens overgegaan vanuit Oekraïne. In mei vorig jaar trokken verzetsgroepen van Russische militairen de provincie Belgorod binnen. Ze trokken zich na enkele dagen terug.

De analisten van DeepState hebben vanavond foto's gepubliceerd van een brandende Ka-52 helikopter 'vermoedelijk in de provincie Koersk' en twee vernielde tanks bij het Russische stadje Soedzja. 'De vijand verloor vandaag zowel wapens als manschappen', aldus DeepState.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, DeepState, foto: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: