vrijdag 9 augustus 2024

Snelle opmars Oekraïne, trage reactie Rusland

Het uitblijven van een gecoördineerde Russische reactie op de Oekraïense invasie van de provincie Koersk en de snelheid waarmee de Oekraïense troepen sinds woensdagochtend vroeg oprukken heeft iedereen verrast. Toch gaan de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) dat Rusland op enig moment in de tegenaanval zal gaan om de Oekraïense troepen terug te dringen naar de grens.

Als het het Oekraïense leger lukt om nog verder door te dringen op Russisch grondgebied dan is dat volgens het ISW een substantiële strategische tegenvaller voor president Vladimir Poetin die de Russen altijd heeft voorgehouden dat hij zorgt voor 'stabiliteit, veiligheid en een geopolitieke heropleving'. 

'Poetin zal zeker de noodzaak voelen om op te treden om de Russische bevolking te verzekeren dat de situatie onder controle is en te voorkomen dat de onvrede onder de bevolking over de gang van zaken zich uitbreidt', aldus het ISW.

Als de berichten van Russische militaire bloggers over de situatie in Koersk kloppen, en als de Russische legerleiding dat ook aanneemt, dan ziet het ISW verschillende mogelijkheden om te reageren op de Oekraïense invasie:

Course of Action 1: De Russische legerleiding kan besluiten om al in het gebied aanwezige dienstplichtige soldaten, de grensbewaking van de FSB en de Nationale Garde inzetten om de Oekraïense troepen terug te dringen.
COA 2: De Russische legerleiding kan besluiten om het Noordelijke Leger in te zetten. Deze troepen zijn al gestationeerd aan de grens met Oekraïne.
COA 3: De Russische legerleiding kan besluiten om de reservetroepen die bedoeld waren voor het zomeroffensief samen met gevechtsklare troepen elders van de frontlijn weg te halen en naar Koersk te sturen.
COA4: Het Russische leger kan besluiten om de nu al in de provincie Koersk aanwezige troepen in te zetten met veel luchtsteun en vuurkracht om de Oekraïense troepen terug te dringen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: