vrijdag 30 augustus 2024

Russen willen Oekraïners insluiten bij Pokrovsk

De Russische troepen voeren twee tactische operaties tegelijk uit om de stad Pokrovsk te veroveren. Ook proberen ze de Oekraïense posities tussen Mirnohrad en Hrodivka in te sluiten, aldus het Institute for the Study of War (ISW). De eerste tactische operatie is langs de lijn die loopt van Novohrodivka naar Hrodivka, oostelijk van Pokrovsk. Zo willen de Russen Mirnohrad in handen krijgen om zo bij een buitenwijk van Pokrovsk te belanden.

De tweede tactische operatie is langs de lijn die loopt van Selidove via Oekrajinsk naar Hirnik, ten zuidoosten van Pokrovsk. Hier willen de Russen zich minder kwetsbaar maken voor Oekraïense tegenaanvallen en kunnen ze versterkingen aanvoeren. Het ISW veronderstelt dat de Russische legerleiding beide operaties ziet als voorbereiding op de definitieve verovering van Pokrovsk.

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski verklaarde gisteren dat in de omgeving van Pokrovsk het hevigst gevochten wordt aan de rand van Hrodivka, bij Krasni Jar, in Novohrodivka en bij Michalivka. De analisten van het ISW hebben geconstateerd dat de Russische troepen daar in de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt. 

Ook zouden de Russen Oekraïense posities ten zuidoosten van Pokrovsk aan het Karlivka-reservoir hebben omsingeld, waarna die zich hebben teruggetrokken. Verondersteld wordt dat de Russen hetzelfde hopen te doen met de Oekraïense posities tussen Mirnohrad en Hrodivka. Tegelijkertijd valt te betwijfelen of ze er wel in slagen om de relatief grote stad Mirnohrad snel te veroveren. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: