dinsdag 20 augustus 2024

Bondgenoten bewust niet betrokken bij 'Koersk'

Oleksander Sirski, de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, hield de plannen voor het offensief in de Russische provincie Koersk geheim voor de Westerse bondgenoten om vroegtijdig uitlekken te voorkomen. Hij deelde ze alleen met een select groepje generaals en veiligheidsmensen. Sirski sprak met president Volodimir Zelenski een op een, zonder zijn naaste medewerkers, aldus het Britse opinieweekblad The Economist.

'De verkenningen werden vooral uitgevoerd door het leger zelf. De militaire inlichtingendienst van het ministerie van Defensie werd pas op het laatst ingelicht', aldus The Economist. Volgens een goedgeïnformeerde bron werden de bondgenoten bewust buiten de plannen gehouden, omdat generaal Sirski slechte ervaringen had. Twee van zijn operaties lekten voortijdig uit naar de Russen, een daarvan moest zelfs worden afgeblazen. De Westerse bondgenoten werden ingelicht toen het offensief in Koersk al was begonnen. Dat leidde niet tot bezwaren. 

Volgens The Economist hadden Sirski en zijn mensen meerdere opties. Ze konden de Russische provincie Brjansk binnen vallen, of Koersk. Beide provincies was ook een optie, en er zou zelfs gekeken zijn naar een aanval op nog grotere schaal. Hoofddoel van de operatie moest het wegtrekken van Russische troepen uit de Donbas en het creëren van een betere uitgangspositie bij toekomstige onderhandelingen.

The Economist vernam van soldaten dat ze begin augustus gingen vermoeden dat er iets groots stond te gebeuren toen ze plotseling nieuwe helmen met geïntegreerde koptelefoons en nieuwe aanvalswapens kregen. 

De bevindingen van The Economist dat het Westen worden bevestigd door president Zelenski, zij het dat hij het niet heeft over mogelijk uitlekken maar over de kans dat de bondgenoten de plannen niet realistisch zouden achten. 

Ook zou Oekraïne met een aanval op Russisch grondgebied de belangrijkste rode lijn kunnen overschrijden. De Russische militaire doctrine geeft aan dat bij een aanval op Rusland kernwapens gebruikt mogen worden voor de tegenaanval. 
Zelenski daarover: 'De angst voor Rusland's rode lijnen die bij sommige partners overheerste, is in een paar dagen tijd ergens bij Soedzja weggevloeid. De hele wereld ziet nu dat in deze oorlog alles draait om moed - onze moed, en die van onze bondgenoten.'

Inmiddels hebben de Oekraïense troepen volgens Zelenski al meer dan 1.250 vierkante kilometer onder hun controle gebracht. Het zou gaan om 92 stadjes en dorpen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: