maandag 19 augustus 2024

Indiase premier Modi gaat vrijdag alsnog naar Kyiv

De Indiase premier Narendra Modi is wel bereid om boodschappen door  te geven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, maar hij wil geen bemiddelaar zijn. India houdt zich op de vlakte en was ook niet bereid om in juni de steunverklaring aan Oekraïne van deelnemers aan het vredesoverleg in Zwitserland te ondertekenen. Het Aziatische land profiteert daarvoor te veel van goedkope Russische olie en het koopt daar ook wapens. 

Premier Modi was onlangs nog in Moskou voor een ontmoeting met Poetin. Na kritiek uit Kyiv brengt hij vrijdag alsnog een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad. Het wordt om veiligheidsredenen een kort bezoek. Modi gaat eerst nog naar Polen, en dat is het eerste bezoek van een Indiase premier in veertig jaar. 

Het Oekraïense staatsbedrijf Zoria-Mashprojekt onderhandelt volgens bronnen met meerdere Indiase bedrijven over de productie van gasturbines voor oorlogsschepen. Ook wordt gesproken over de productie van vliegtuigen en vliegtuigmotoren in India.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: