zaterdag 24 augustus 2024

'Er komen verschillende signalen uit Rusland'

Poetin belooft Rusland stabiliteit. Op een
billboard met op de achtergrond het nog
altijd brandende oliedepot in Proletarsk.
Er komen verschillende signalen van Russische overheidsfunctionarissen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Volgens het Britse ministerie van Defensie laten sommige overheidfunctionarissen weliswaar weten dat het tijd wordt om te onderhandelen, maar anderen zijn juist nog sterk gemotiveerd om de oorspronkelijke doelstellingen van het Kremlin te behalen in wat de Russen de 'speciale militaire operatie' noemen.

Het ministerie haalt daarbij een verklaring aan van de voormalige vicepremier Dmitri Rogozin die onlangs nog riep dat Oekraïense boeken vernietigd moeten worden en dat alles wat Oekraïens is tot de grond toe afgebrand moet worden. Rogozin voegde er aan toe dat vrede met Oekraïne hetzelfde is als 'een zekere dood voor onze kinderen'.

'Zulke opmerkingen passen in een lange traditie van anti-Oekraïens sentiment bij vooraanstaande Russen', aldus het Britse ministerie. 'Ze ondermijnen en bedreigen de Oekraïense identiteit en cultuur. Dat is ook hun belangrijkste motief om oorlog te voeren. Daar staat tegenover dat Rusland ook wel zegt te willen onderhandelen, zoals Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov op 1 juli nog herhaalde.'

De Britse minister John Healey van Defensie publiceerde vandaag ter gelegenheid van Oekraïne's Onafhankelijkheidsdag een opiniestuk waarin hij betoogt dat het verrassingsoffensief in de Russische provincie Koersk heeft aangetoond dat Oekraïne de oorlog kan winnen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: