dinsdag 27 augustus 2024

Loekasjenko zegt dat het Westen aan hem trekt

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko zegt dat 'van alle kanten' druk op hem wordt uitgeoefend om Rusland de rug toe te keren. 'Vecht samen met Oekraïne tegen Rusland. Laat NAVO-troepen toe aan de grens bij Smolensk. Het zijn voorstellen waartegen ik in 99 procent van de gevallen niet in mee kan gaan', zou Loekasjenko vandaag naar buiten hebben gebracht op een bijeenkomst van de Nationale Onderwijsraad. 

Zoals vaker gaf Loekasjenko geen duidelijkheid over wie hem zulke voorstellen heeft gedaan. Wel zei hij dat de Wit-Russen een moeilijke tijd doormaken. 'Ik heb het dan niet over het feit dat ten zuiden van ons land een oorlog woedt, maar over wat die gekken in het Westen voor ons in petto heeft. Daar moeten we rekening mee houden.'

Loekasjenko blijft sowieso onduidelijk over wat hem beweegt. Afgelopen weekeinde ontstond onrust in Oekraïne over een flinke Wit-Russische troepenopbouw inclusief huurlingen van de Wagner Groep aan de grens met Oekraïne. Een oefening, aldus Wit-Rusland. Maar in Oekraïne vinden ze het maar verdacht, zeker ook omdat bij een invasie vanuit het noorden zoals in februari 2022 opnieuw veiligheid van de kerncentrale van Tsjernobil in het geding is. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: