vrijdag 2 augustus 2024

ISW ziet Russen oprukken naar Pokrovsk

De Russische troepen boeken terreinwinst in de richting van de strategisch belangrijke stad Pokrovsk, maar het gaat langzaam. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) profiteren de Russen van het tekort aan Oekraïense troepen en het toegankelijke gebied ten noordwesten van de eerder veroverde stad Avdiivka. Tegelijkertijd wordt aangenomen dat het tempo van de Russische troepen nog verder omlaag gaat als ze op weg naar Pokrovsk in meer verstedelijkt gebied terecht komen.

De Oekraïense militaire analist Kostjantin Mashovets wijst er op dat de Oekraïense troepen in het nadeel zijn omdat ze niet alleen over te weinig mankracht beschikken, maar vooral door het tekort aan wapens en munitie om de Russische opmars te stuiten. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de trage aanvoer van Westerse wapens, vooral die uit de Verenigde Staten. Daardoor zijn slechts drie van de veertien nieuwe brigades goed bewapend en inzetbaar, terwijl ook de soldaten aan het front over onvoldoende wapens beschikken om een vuist te maken tegen de Russen.

De analisten van het ISW gaan er vanuit dat het Russische leger de Oekraïense troepen ten oosten van de snelweg van Ocherretine naar Mirnohrad (de T0511) vast willen zetten, met vooral aandacht voor de linkeroever van de rivier Vovtsja.  Op basis van geolocatie is vastgesteld dat de Russen verder in Vesele zijn opgericht richting de T0511. Ze zouden nu op 3,5 kilometer van Hrodivka zijn.

Mashovets beschrijft de Russische terreinwinst ten zuidoosten van de weg als een doorbraak van de Oekraïense linies. Hij waarschuwt voor een grote doorbraak van de Russen eind augustus bij Pokrovsk. De Russische troepen richten zich momenteel op een tactische doorbraak bij Zhelanne en Novohrodivka. 

Door het ISW wordt er verder op gewezen dat het Russische leger eenheden heeft ingezet in de provincie Donetsk die over een betere organisatie en commando beschikken dan doorgaans het geval is. Daarmee kan sneller worden geprofiteerd van zwakke plekken in de Oekraïense verdediging.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: