dinsdag 6 augustus 2024

Sjoigoe: 'Het wordt steeds lastiger voor Oekraïne'

Secretaris Sergej Sjoigoe van de Russische Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag op de Russische televisie gezegd dat Oekraïne sinds 14 juni, de dag waarop president Vladimir Poetin een staakt-het-vuren voorstelde, al 420 vierkante meter grondgebied verloren is. Ook is sindsdien veel Oekraïens bloed vergoten. De voormalige minister van Defensie, onlangs weggepromoveerd naar de Veiligheidsraad, meent dat het voor Oekraïne alleen maar lastiger gaat worden naarmate de tijd verstrijkt. 

Die veronderstelling is er op gebaseerd dat Oekraïne steeds meer grondgebied af moet staan aan Rusland bij vredesonderhandelingen. Het 'vredesvoorstel' van Poetin heeft als beginpunt dat Rusland mag houden wat het veroverd heeft, maar ook dat Oekraïne moet beloven dat het af ziet van het lidmaatschap van de NAVO. 

'De kansen voor Oekraïne worden steeds kleiner', aldus Sjoigoe. 'De regering in Kyiv heeft de illusie dat Europa wel weer voor een mooie vredesconferentie gaat zorgen, zodat alle binnenlandse problemen voor ze worden opgelost. Maar dat gaat wel ten koste van de Oekraïense bevolking.'

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: