zondag 18 augustus 2024

'Bericht over Duitse steun onjuist en manipulatie'

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de berichtgeving in de Frankfurter Algemeine Zeitung over het stoppen van de militaire steun voor Oekraïne door Duitsland onjuist en manipulatief. 'Net als eerder de berichtgeving dat Duitsland de steun volgend jaar gaat halveren', zegt woordvoerder Heorhi Tichii. 

Pas in november komt er duidelijkheid als het Duitse parlement de begroting voor volgend jaar vaststelt. 'We gaan er vanuit dat de Duitse regering wel een weg vindt om ons zowel voor de rest van dit jaar als voor volgend jaar te ondersteunen', aldus Tichii. 

De Oekraïense publieke omroep Suspilne heeft navraag gedaan bij het Duitse ministerie van Financiën en kreeg als antwoord dat Duitsland in de komende jaren vaker een beroep gaat doen op andere fondsen voor Oekraine. In het bijzonder gaat het dan om de 50 miljard dollar aan rente over bevroren Russische bezittingen, waarvan de G7 eerder besloot dat die voor steun aan Oekraïne gebruikt kunnen worden.

Ook wordt nog maar eens benadrukt dat Duitsland binnen Europa de meeste steun geeft, vooral financieel. 'Het ministerie is bereid om extra geld uit te trekken voor Oekraïne, mits aan de begrotingsregels wordt voldaan.'

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: