vrijdag 2 augustus 2024

'Tweede vredestop mogelijk in Midden-Oosten'

Het tweede internationale vredesoverleg over de oorlog in Oekraïne wordt op het zuidelijk halfrond gehouden, waarschijnlijk in het Midden-Oosten. Dat zegt
Andrii Jermak, de stafchef van president Zelenski, in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg. Wanneer het tweede vredesoverleg wordt gehouden is nog niet bekend, maar Oekraïense regeringsbronnen zeggen dat het nog voor de Amerikaanse verkiezingen in november moet gaan gebeuren. 

Volgens Jermak moet Rusland daarbij aanwezig zijn, zoals Zelenski eerder ook al betoogde. 'Anders bereiken we geen tastbare resultaten.' In het interview met Bloomberg zegt Jermak over het tweede vredesoverleg dat daarvan 'vooral verwacht wordt dat de voorwaarden worden gecreëerd om de vijandelijkheden te doen eindigen en voor vrede te zorgen'.

Na het eerste vredesoverleg van juni in Zwitserland werd een verklaring uitgegeven waarin een oproep aan Rusland werd gedaan om de kerncentrale van Zaporizja terug te geven, om er voor te zorgen dat de voedselproductie in Oekraïne niet in gevaar komt, ongehinderde toegang tot de havens aan de Zwarte Zee en de Zee van Azov, de vrijlating van alle krijgsgevangenen en het teruggeven van alle ontvoerde Oekraïense kinderen. 

De verklaring werd ondertekend door 87 landen en internationale organisaties. Onder de verklaring ontbreken onder meer India, Armenië, Saoudi-Arabië, Libië, Indonesië, Bahrein, Colombia, Zuid-Afrika, Thailand, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE).

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: