zaterdag 10 augustus 2024

Harde kritiek bloggers op Russische legerleiding

Russische militaire bloggers bekritiseren de Russische
legerleiding voor de manier waarop wordt gereageerd op het Oekraïense offensief in de provincie Koersk. Met name de aanval op een konvooi van dertien legertrucks waarbij mogelijk 500 Russische soldaten om het leven zijn gekomen is onderwerp van kritiek. De aanval werd mogelijk doordat beelden van het konvooi op internet verschenen. 

'Maar dit is niet alleen maar de schuld van die ene stommeling, maar van degenen die besloten om inderhaast reservetroepen op te trommelen die hier volstrekt niet op waren voorbereid', meldt het oorlogszuchtige Russische Telegramkanaal Vojenni Osvedomitel. 

Militaire bloggers vinden dat de verantwoordelijken voor dit drama zwaar gestraft moeten worden. 'Wie opdracht geeft om een konvooi op weg te sturen in een gebied waar helikopters en een HIMARs opereren, moet volgens het krijgsrecht in oorlogstijd worden geëxecuteerd of overgeplaatst naar een strafpeloton', meent blogger Roman Alechin. 

Het Russische Telegramkanaal Rybar, met 1,2 miljoen volgers, meent dat 'de recente gebeurtenissen in de provincie Koersk laten zien dat sommige mensen na bijna drie jaar nog altijd niets hebben geleerd.'
'Zelfs een aap zou het beter doen, maar dat geldt dus niet voor de medewerkers van het ministerie van Defensie die onze mensen zo de dood in sturen', oordeelt het Telegramkanaal Trinadtsati. 

Volgens het Telegramkanaal Mash heeft de staatsveiligheidsdienst FSB een inwoner van Koersk opgepakt die de beelden heeft gemaakt van het aan flarden geschoten Russische konvooi. De Britse omroep BBC zegt na het bestuderen van de videobeelden dat de informatie klopt.

Bron: Moscow Times

Geen opmerkingen: