dinsdag 13 augustus 2024

Onderminister Cheil opgepakt wegens omkoping

De oorlog gaat door, ook die andere oorlog - tegen de corruptie. Gisteren werd onderminister Oleksandr Cheil van Energie opgepakt omdat hij van plan was om mijnbouwmachines uit de provincie Donetsk te verkopen aan de directeuren van de staatskolenmijnen in Lviv en Volin. Het zou gaan om een half miljoen dollar (454,770 euro). 

Ze zijn eigendom van een staatsbedrijf dat gevestigd is in Pokrovsk, waar al geruime tijd hevig wordt gevochten door Russische troepen. Al in het voorjaar benaderden de directeuren van de kolenmijnen in Lviv en Volin de onderminister met het verzoek om de machines te evacueren naar het westen van Oekraïne. 

Cheil zou daar wel mee hebben ingestemd, maar alleen als hij een half miljoen dollar zou krijgen voor zijn bemiddeling. Een van zijn drie medeplichtigen, waaronder de directeur van de kolenmijn in provincie Donetsk die uiteindelijk besloot om deze zaak aan het licht te brengen. 

Cheil kan twaalf jaar gevangenisstraf krijgen wegens omkoping. Zijn baan als onderminister van Energie is hij inmiddels kwijt. Het parlement stemde gistermiddag in met zijn ontslag.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: