woensdag 21 augustus 2024

Oproep aan parochies UOC-MP om over te stappen

Metropoliet Epifani.
Metropoliet Epifani roept aanhangers van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) op om zich aan te sluiten bij de Orthodoxe kerk van Oekraïne (OCU). Hij doet dit naar aanleiding van het besluit van het parlement om kerken met een nauwe band met Rusland te verbieden. De kerk van het Moskouse patriarchaat heeft nog negen maanden de tijd om de banden met Rusland te verbreken.

Na de Russische invasie in Oekraïne besloten al veel parochies om over te stappen. 'We doen een beroep op de gelovigen. Volgens de Oekraïense wet heeft ieder gemeenschap het recht op zelfbeschikking. We zijn bereid om ze op te nemen, zeker in deze moeilijke tijd nu de agressor ons probeert te vernietigen.' Elke parochie van de UOC-MP kan volgens Epifani zelfstandig besluiten om zich af te wenden van de UOC-MP en zich aansluiten bij de OCU. 

Epifani wil ook met metropoliet Onoefri, de geestelijk leider van de UOC-MP, in gesprek 'zonder voorwaarden vooraf'. Tot dusver heeft de UOC-MP dat geweigerd, maar volgens Epifani is met het parlementsbesluit van gisteren een nieuwe situatie ontstaan die om een oplossing vraagt. 'We willen metropoliet Onoefri de hand reiken, maar ook de bisschoppen en de priesters.' 

De kans dat het tot een gesprek komt is klein. De reactie van de UOC-MP op het parlementsbesluit van gisteren was veelzeggend. De kerk van het Moskouse patriarchaat beschouwt zich als de 'ware kerk' en is niet van plan om de banden met Rusland te verbreken.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: