woensdag 7 augustus 2024

Rusland erkent nu dat gevochten wordt in Koersk

Het Russische ministerie van Defensie geeft toe dat de Oekraïense aanval op de provincie Koersk nog altijd gaande is. Anderhalve dag lang wist het ministerie vol te houden dat de aanval was afgeslagen, maar die verklaring is volgens de onafhankelijke Russische nieuwssite Astra aangepast. Er staat nu niet langer dat de Oekraïense troepen op de terugtocht zijn. 

Vanavond heeft plaatsvervangend militair gouverneur Alexej Smirnov bekend gemaakt dat de noodtoestand is uitgeroepen in de provincie Koersk. Hij noemde het 'een moeilijke operationele situatie in het grensgebied'. Ook is bekend geworden dat de bekende Russische oorlogsverslaggever Jevgeni Poddoebni vanochtend in de provincie Koersk zwaargewond is geraakt door het explosief van een Oekraïense drone.

Russische militaire bloggers zeggen dat de Oekraïense troepen door de Russische verdediging op de grens zijn gebroken en dat ze drie van de elf dorpen onder hun controle hebben. Ze menen dat de aanval grondig is voorbereid. 

Analist Michail Zvintsjoek van Rybar meldt op Telegram dat de situatie in de provincie Koersk 'ingewikkeld' is. Zvintsjoek is een voormalige communicatiemedewerker van het Russische ministerie van Defensie. Hij onderhoudt nog altijd nauwe banden met het ministerie. 

Vanmorgen vroeg meldde Rybar dat het Oekraïense leger de dorpen Nikolajevo-Darino, Darino en Sverdlikovo had ingenomen. De situatie in Rilsk en Soedzja is onduidelijk. Volgens sommige berichten staan Oekraïners en Russen in Soedzja tegenover elkaar.  

Later op de ochtend meldde het Telegramkanaal Dva Majora dat het Oekraïense leger 15 kilometer is opgerukt in de provincie Koersk. Het front zou tussen de 10 en 11 kilometer breed zijn. Gisteravond meldde Dva Majora overigens dat er Oekraïense soldaten waren gesignaleerd in Ljoebimovka, Oboechovka, Pokrovsk, Zeleni Shljas, Tolsti Loeg, Nizhni Klin, Nikolajevo-Darino, Darino, Sverdlikovo en Lebedevka.

Volgens de Russische militaire blogger Jegor Goezenko gaat het hier niet om 'een actie van het Russische Vrijwilligers Korps, maar is het daadwerkelijk een aanval van het Oekraïense leger op Russisch grondgebied. Goezenko zegt dat de Oekraïense troepen zo'n 10 kilometer terreinwinst hebben geboekt en dat ze nog steeds meer troepen aanvoeren. 'Gisteren werden twee van onze helikopters uit de lucht geschoten, onze luchtverdediging is naar de knoppen.'

De Russische autoriteiten zeggen weliswaar dat de bevolking is geëvacueerd, maar inwoners beklagen zich op sociale netwerken over de manier waarop dat is gebeurd. Ze kregen enkel te horen dat ze weg moesten gaan. Inwoners brengen zichzelf nu maar in veiligheid. 

De generale staf van het Oekraïense leger en het ministerie van Defensie laten nog steeds niets van zich horen. Ook woordvoerders van legeronderdelen zwijgen. De mensen achter onder meer Oekraïense Telegramkanalen die berichten over de oorlog hebben het verzoek gehad om niet te speculeren op het doel van de operatie.

Bron: Ukrainian News Agency

Geen opmerkingen: