vrijdag 23 augustus 2024

Leger ontkomt aan omsingeling bij Pokrovsk

Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken van posities ten zuidoosten van de stad Pokrovsk om een omsingeling door Russische troepen te voorkomen. Het Institute for the Study of War (ISW) stelt op basis van geolocatie vast dat de Russen het dorp Ptitsje ten zuidoosten van Pokrovsk hebben veroverd en daarna verder naar het zuiden zijn getrokken waar ze nu de oostelijke over van het Karlivske-reservoir controleren. 

Russische troepen zijn in de afgelopen weken opgeschoven richting de snelweg E-50 van Donetsk naar Pokrovsk. Daarbij dreigden ze de Oekraïense troepen daar in te sluiten, wat tot een terugtrekking leidde. Enkele Oekraïense commandanten hebben bovendien aan het persagentschap AP toegegeven dat nieuwe rekruten in een aantal gevallen hun posities hebben verlaten onder Russische druk.

Het Britse opinieweekblad The Economist meldt dat Pokrovsk een 'nieuwe, akelige fase van de oorlog' te wachten staat. Rusland ziet het veroveren van de stad in de provincie Donetsk als een strategisch doel, omdat Prokrovsk een 'springplank' kan zijn voor een aanval op de stede Dnipro en Zaporizja.

Het stadsbestuur en de politie zijn intussen vertrokken uit Prokrovsk, twee grote supermarkten zijn gesloten. Overgebleven inwoners staan in de rij bij banken en pensioenkantoren. Gezinnen met kinderen worden sinds dinsdag verplicht geëvacueerd uit de stad. Inwoners vinden dat ze in de steek worden gelaten.

'Oekraïense commandanten verschillen in hun uitleg waarom de Russen oprukken. Sommigen zeggen dat er niet genoeg munitie is en de vijand over tienmaal zoveel beschikt. Anderen wijzen op de Russische aanpak met aanvallen op beperkte schaal van de infanterie in combinatie met zweefbommen en nieuwe vormen van elektronische oorlogvoering. Maar uitputting en een tekort aan mankracht lijken aan de basis te staan van het instorten van de Oekraïense verdediging', aldus The Economist.

Bronnen: ISW, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: