donderdag 1 augustus 2024

Spoorlijn vanuit Rusland naar Marioepol is af

Het in 2022 totaal verwoeste treinstation in Marioepol.
Rusland heeft de nieuwe spoorlijn naar Marioepol in gebruik genomen. Daarmee wordt de logistieke route bijna 300 kilometer korter. Ook het twee jaar geleden totaal verwoeste treinstation is herbouwd. 'We hebben tot dusver diesellocomotieven zien komen en gaan', aldus adviseur Petro Andrjoeshtsjenko van de verdreven burgemeester van Marioepol. Het is hem onduidelijk waarom er nog geen vrachttrein in Marioepol is gearriveerd. 

De nieuwe spoorverbinding naar het zuiden van Oekraïne maakt de Russen minder afhankelijk van de Krimbrug, waarvan ze nog altijd vrezen dat die op een dag opnieuw wordt aangevallen. 'Dit is een slechte zaak, hoe je het ook bekijkt', zegt Andrjoeshtsjenko. 

In september vorig jaar werd bekend dat er een directe treinverbinding zou komen vanuit Taganrog en Rostov-aan-de-Don in Rusland naar Marioepol, Volnovacha en Donetsk. Er was toen al begonnen met de bouw van een spoorbrug over de Kalmjoesrivier bij het dorp Hranite. Afgelopen maart zei het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kirilo Boedanov dat de spoorwegverbinding een probleem gaat worden. 

Bron: Rubryka, foto: SkyNews

Geen opmerkingen: